Matematik, samarbete och problemlösning för åk 4

Matematik, samarbete och problemlösning för åk 4

Huvudsyftet med dagen är att skapa situationer där eleverna får möjlighet att samarbeta kring konkreta uppgifter utomhus inom ämnena matematik och idrott och hälsa samtidigt som aktiviteterna blir underlag för diskussioner kring skolans värdegrund. Att göra det i åk 4 är angeläget eftersom eleverna ibland fått nya klasskamrater samtidigt som de fått ny lärare. Uppgifterna är utformade för lärande med utgångspunkt från skolans värdegrund och uppdrag och det centrala innehållet inom ämnena idrott och hälsa och matematik. Genom att lämna klassrummet och komma till en ny neutral plats som samtidigt är en relativt fri utemiljö gör att eleverna hamnar i ovana situationer. Eftersom de utmanande aktiviteterna genomförs både i helklass och i mindre grupper får de möjlighet att samarbeta med flera olika klasskamrater som de kanske inte brukar arbeta tillsammans med. Förhoppningen är att utmaningarna, platsens frihet och de nya gruppkonstellationerna ska leda till nya tankar om sociala roller, kunskap om sig själva och andra samt ett lustfyllt engagemang med många olika kreativa lösningar. Dagen handlar också om styrkan att vara olika, att ha olika kompetenser, och att ta vara på olikheterna som en resurs i ett gemensamt arbete.

Ladda hem handledningen.

OBS ELEVERNA FÅR MAT FRÅN VANSTASKOLANS KÖK (ring 3562 för specialkost), DE BEHÖVER ENDAST HA FIKA MED SIG TILL MORGONEN

Schema

09.00 Samling på Naturskolan

Introduktion

Aktiviteter ute

09.30 Fika (eleverna tar med frukt, gärna varm dryck)

10.00 Aktiviteter ute

11.30 Lunch inne (mat från Vanstaskolans kök, ring 3562 vid specialkost)

12.15 Aktiviteter ute

13.15 Utvärdering och avslut

13.30 Gå från Naturskolan

Vi kommer att lägga ut bilder från dagen på vår hemsida. Därför behöver vi ett godkännande från föräldrarna. Ni kan ladda hem den lappen nedan och sedan skicka med den tillsammans med information till föräldrarna om naturskoledagen.

Ladda hem lapp om godkännande

2015-09-29 14:09:30