SENASTE DOKUMENT


www.nynashamn.se

www.naturskola.se


VAD GÖR DU FÖR MILJÖNVad är ekologisk mat? Vad är ekologisk mat?
Ekologisk odling är att bedriva jordbruk i samspel med naturen. Genom att utnyttja och stimulera naturliga processer ersätter man användningen av kemiska insatsmedel. Du känner igen den ekologiska maten genom märkningen. Vanligast är KRAV-märkningen.


Ät mer bönor! Ät mer bönor!
Du kan påverka din belastning på miljön genom att välja vad du äter. Vi kan göra stora energibesparingar genom att äta livsmedel som kommer längre ner i näringspyramiden.


Varför väljer Fairtrade-märkta produkter? Varför väljer Fairtrade-märkta produkter?
Idag finns det ett brett utbud av Fairtrade-märkta produkter att välja ur, t ex kaffe, te, kakao, drickchoklad, chokladkakor, bananer och annan färsk frukt, juice, ris, quinoa, glass, socker, müsli, snacks/godis och honung. Dessutom går det att köpa Fairtrade-märkt vin, rosor, bollar, och produkter som innehåller Fairtrade-certifierad bomull.
À€ Fairtrade är en oberoende produktmärkning och din garanti för att en produkt uppfyller internationella Fairtrade-kriterier. Fairtrade Sverige är den svenska representanten i Fairtrade International. À€


Miljömätaren Miljömätaren
Det går att minska sin påverkan på miljön på många sätt. Och det är viktigt att alla gör något. Visste du till exempel att ungefär hälften av alla skadliga utsläpp till luft och vatten orsakas av hushållen?


Människan påverkar naturens balans Människan påverkar naturens balans
Nästan alla klimatforskare är eniga om att den accelererande klimatförändring vi ser i dag till stor del kommer från mänskliga aktiviteter. Vår konsumtion och produktion rubbar naturens balans och vi ser en allt snabbare förändring av klimatet. De växthusgaser vi släpper ut gör "filten" i atmosfären tjockare och det blir långsamt varmare inunder den.


Vad är WWF? Vad är WWF?
WWF, World Wide Fund for Nature, är en oberoende och partipolitiskt obunden naturvårdsorganisation. Med närmare fem miljoner supportrar runt om i världen är WWF en av världens ledande ideella naturvårds-organisationer med verksamhet i över 100 länder.


Grilla klimatsmart! Grilla klimatsmart!
Dags att ta fram grillen? Här kommer 5 tips från Naturskyddsföreningen på hur man grillar miljövänligt och klimatsmart:
1. Använd inte tändvätska.
Tändvätska görs nästan uteslutande av paraffin som är en fossil oljeprodukt. När den förbränns bildas koldioxid som påverkar klimatet. Dessutom kan paraffin vara ett miljögift om det kommer ut i naturen och är mycket giftigt om t.ex. ett barn skulle få i sig det.


Dusch och bad Dusch och bad
I en genomsnittsfamilj som totalt duschar 30 minuter om dagen förbrukas 5000 kilowattimmar per år, runt 7500 kronor. Om de drar ner på sitt duschande till 10 minuter om dagen sparar de nästan 5000 kr på ett år.


Mindre kemikalier vid tvätt Mindre kemikalier vid tvätt
När du tvättar går det åt en hel del kemikalier. Dessa kemikalier hamnar i avloppsvattnet och så småningom i slammet. Slammet är en produkt som innehåller mycket näring, framför allt den viktiga fosforn. Varje kommun ansvarar för sitt eget slam som medborgarna producerar.


Tänk till - gör om! Tänk till - gör om!
Kläder och andra textiler blir förr eller senare slitna eller fläckiga. Men det finns ett liv till för dessa plagg. Här kommer några tips:


Vårda dina kläder Vårda dina kläder
För att minska miljöpåverkan när det gäller kläder kan man se till att vårda sina kläder så att de håller längre. Här kommer några tips:


Klädsmart Klädsmart
Kläder är stora miljöbovar, särskilt bomullskläder. Här är några tips för dig som vill tänka klädsmart.


Kyl och frys smart Kyl och frys smart
Här kommer några tips för dig som vill spara energi i hushållet. Kyl och frys slukar en hel del energi särskilt om det är gamla maskiner.


Bli elklok Bli elklok
En TV som är avstängd med fjärrkontroll drar el och vissa apparater drar el även om de är avstängda.


Tvätta energismart Tvätta energismart
Idag ägnar vi lika mycket tid åt attt tvätta som på 1930-talet trots att man då tvättade för hand. Dagens tvättmedel är så effektiva att det ofta räcker att tvätta i 40 grader istället för 60.


Minska ditt ekologiska fotavtryck Minska ditt ekologiska fotavtryck
Att beräkna ekologiska fotavtryck är ett sätt att tydliggöra hur stora resurser vi förbrukar i olika delar av samhället eller världen.


Minska andelen nötkött Minska andelen nötkött
Om du minskar din nötköttskonsumtion med 400 gram i veckan kan du spara 270 kg koldioxid på ett år.


Byt till energisparlampor Byt till energisparlampor
Om du byter ut tre av dina lampor mot energisparlampor så kan du spara 150 kg koldioxid på ett år.


Gå och cykla Gå och cykla
Gå, cykla eller åk kollektivt istället för att ta bilen till skolan eller jobbet, På ett år kan du spara 233 kg koldioxid.


Färdigrätter på jorden-runt-resa Färdigrätter på jorden-runt-resa
Ingredienserna i de båda färdigrätterna kyckling a la Jacob från Dafgårds och Chicken sweet chili från Findus har rest sammanlagt ett varv runt jorden (4000 resp. 4700 mil).


Energieffektiva morötter Energieffektiva morötter
Ett kilo tomater odlade i växthus kräver 30 gånger mer energi


Ekologisk mjölk - mindre gift Ekologisk mjölk - mindre gift
Alla ni som drack ekologisk mjölk förra året (2004) i Sverige bidrog till att släppa ut 33000 kilo mindre kemska bekämpningsmedel.


Dra ditt KRAV-strå! Dra ditt KRAV-strå!
Regeringen har som mål att 20% av åkrarna i Sverige ska vara KRAV-godkända år 2010.


Ät mer ekologisk mat! Ät mer ekologisk mat!
Om du halverar inköpen av livsmedel som är onödiga ur näringssynpunkt


Ät upp maten! Ät upp maten!
All matproduktion är miljöbelastande. I svenska hem kastas ca 4% av vår mat vilket innebär att det gått åt massor med energi och resurser helt i onödan.


Bevara gammelskog genom klicket Bevara gammelskog genom klicket
På natuskyddsföreningens hemsida finns klicket Ett klick för skogens startsida finns en knapp där man kan gratis bevara skog. Med ett enkelt klick bidrar du gratis till att mellan 2-30 dm² svensk gammelskog kan köpas upp och bevaras av stiftelsen.


Rengör miljövänligt 5 Rengör miljövänligt 5
Rost Använd citronsyra löst i varmt vatten Sot Använd såpa eller två


Rengör miljövänligt 4 Rengör miljövänligt 4
Matolja Försök med en fuktig tyg it doppad i bakpulver Olja Gnid in fläcken med tvål och tvätta sedan med ljummet tvålvatten


Rengör miljövänligt 3 Rengör miljövänligt 3
Att ta bort fläckar från kläder. Om fläcken är färsk kan Du försöka med nedanstående åtgärder. Intorkade fläckar kan först behöva mjukas upp med lite glycerol(apoteket).


Rengör miljövänligt: Diskmedel Rengör miljövänligt: Diskmedel
Med diskmedel, såpa och någon svar syra (t ex citron- eller ättiksyra) klarar man de flesta fläckar och rengöringsbehov i hemmet. Försök därför i första hand med snälla medel innan kraftigare produkter används. Se ändå till att du använder rengöringsmedel med miljömärkning t ex Naturskyddsföreningens Bra miljöval (falken), Svanen eller EU blomman. Undvik produkter som innehåller klor (kemisk beteckning CL) och klorföreningar


Rengör miljövänligt Rengör miljövänligt
Med diskmedel, såpa och någon svag syra (t ex citron- eller ättiksyra) klarar man de flesta fläckar och rengöringsbehov i hemmet. 1943 kom boken Hemmets Lexikon ut med "1000 och en goda råd och rön för skötseln av många i ett hem förekommande göromål" Boken innehåller många bra rengöringstips som liknar de i vår folder "Rengör miljövänligt" Här kommer några exempel.


Warning: Undefined variable $rowkat in /customers/b/5/0/nynashamnsnaturskola.se/httpd.www/naturskolanNynasKat_yMainContaint.php on line 341 Warning: Attempt to read property "sidfoot" on null in /customers/b/5/0/nynashamnsnaturskola.se/httpd.www/naturskolanNynasKat_yMainContaint.php on line 341 Arkiv