Natur och kultur i maj 


SENASTE DOKUMENT


www.nynashamn.se

www.naturskola.se

NATUR- OCH KULTURAKTIVITETER

Natur och kultur i maj

Natur och kultur i maj

Nyanser av grönt

Har du tänkt på hur många nyanser av grönt det finns? Ge dig ut och upptäck den skira grönskan. Alla nya växter som dyker upp dag för dag har sin speciella gröna färg. Tänk bara på de ljusgröna små björklöven när de slår ut. Lägg märke till de lindblomsgröna lindblommorna, sälgens grågröna nyans eller granens ljust gulgröna skott mot de annars mörka barren. Det finns en hel grön värld att upptäcka och njuta av. Men man måste passa på nu när växtligheten är ny och fräsch. Redan i början av juni antar naturens grönska en likartad klorofyllmättad nyans och den stora variationsrikedomen kan bara upplevas just nu.

Tid för fågelsång

I maj kommer milliontals insektsätande småfåglarna tillbaka till Sverige. Varje art söker sig till sin speciella favoritmiljö och vegetationstyp. En hanne som hittar ett bra område sjunger för att markera att reviret är upptaget och för att locka till sig en hona. Det är nu fågelsången är som mest intensiv och det är nu i maj som man ska gå ut i naturen och lära sig de olika lätena. Så fort fågelungarna kläckts blir föräldrarna upptagna med att skaffa mat och har inte tid att sjunga längre. Så passa på nu. För varje dag som går kan du se och höra nyanlända fåglar.

Östra Styran

Ett särskilt bra ställe att höra många olika sorters fåglar är att göra ett besök vid Östra Styran och fågeltornet. Här brukar alltid näktergalen låta höra sin klara sång i buskmarkerna.

Kvällarna bjuder på fina konserter med sjungande sävsångare och rörsångare och andra sjungande småfåglar. Vattenrallar hörs och enkelbeckasiner spelar och även dubbelbeckasin om man har tur.

Här kan man också se olika arter rastande vadare som till exempel grönbenor och brushanar.

Under dagtid finns många grågäss, en del tranor och hägrar att beskåda. Flera par bruna kärrhökar häckar här och kan ses segla över vasshavet

Lär dig fågelläten

För att få lite humoristisk hjälp kan du gå in på (http://www.sofnet.org/ Sveriges ornitologiska förening som samlar på fågelramsor. Så här sjunger gulsparven: 1, 2, 3, 4, 5, 6 - sjuuuu och ringduvan kuttrar: jag haaar ju en ring.

Kulturstigen

När du besöker Östra Styran måste du också passa på att gå kulturstigen. Vandringsleden startar vid parkeringsplatsen som finns vid vägen mot fågeltornet. Den 2,5 km långa leden är utmärkt med röda snitslar och stolpar. Längs leden finns tio stationer med skyltar som bland annat beskriver kulturhistoria, runstenar, gravskick och visar på (små) jättegrytor.

Kultur- och naturstigen är ett samarbetsprojekt mellan Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen och Föreningen Östra Styrans Våtmarker.

Fågelskådningens dag

Gå in på http://www.nynof.se/ för mer information.

Landsort

Vill du möta de insträckande fåglarna direkt när de landar på Södertörn efter sin tröttsamma resa kan du ta en tur ut till Landsort. Vissa dagar i maj kan det finnas tusentals rastande insektsätande småfåglar där, framförallt olika sångararter.

Var rädd om grodorna!

Ta det försiktigt om du är ute och kör bil på vägar som passerar nära sjöar och våtmarker så du inte riskerar att köra över de tusentals grodor och paddor som nu korsar landsvägarna för att ta sig till och från sina lekplatser.

Läs mer om upplevelser på Nynäshamns kommuns hemsida

2021-08-16 13:37:53