Juli i naturen 


SENASTE DOKUMENT


ÅRSTIDSKALENDER

Juli i naturen

Bondepraktikan var under långa tider en av vårt lands mest omtyckta folkböcker.
Innehållet utgörs till stor del av väderleksspådomar och förutsägelser om årsväxten.

Juli enligt bondepraktikan

Juli är den sjunde månaden i både den gregorianska och julianska kalendern. Sitt namn har den fått av Roms senat som för att hedra fältherren och kejsaren Julius Caesar, döpte den till juli efter hans död år 44 före Kristus. Han införde år 46 f.Kr. den julianska kalendern, där årets längd bestämdes till 365 dagar. Samtidigt bestämdes att vart fjärde år skulle vara skottår med 366 dagar. I Norden kallades månaden Höand redan under forntiden, vilket sedan i Bondepraktikan blev Hömånad.

:��?I denna månad skall man ingen stark
drick eller purgants till sig taga;
vakta dig för mycken sömn och svettebad,
åderlåtande, hetan mat, och för okyskhet;
men salvia drick; mjölk och sötost är sund.
I Lejonet är gott att bygga hus, att lägga grundval,
.

Håll koll på vädret den 2/7). Sådant vädret är denna dag, sådant fortfar det vara i 40 dagar

Nu är den ljuva tiden framme då det är dags att vara ute så mycket som möjligt, många har ju dessutom semester nu. Man kan bara sitta där och njuta av blomsterprakten, sova middag i hängmattan, läsa de där böckerna som man aldrig hann med i våras, umgås med vänner, dra upp ett och annat ogräs. Tänk på att njuta av dina blommor även i vas! Luktärter ger mycket mer blommor om man plockar flitigt, man skall inte låta dem gå i frö! Många sommarblommor och perenner gör dem väl sällskap och det stimulerar växterna att blomma ännu mera när man plockar en och annan bukett av dem.

Det finns inga egentliga helgdagar i juli som vi brukar fira, men den 18-24 infaller den så kallade Fruntimmersveckan, då det är sex dagar i rad med kvinnor som har namnsdag. Plocka en bukett med sommarblommor till Sara, Magdalena, Johanna, Magdalena, Emma eller Kristina.

Kaffe och tårta i bersån passar fint dessa dagar eller ta fikat inomhus för enligt gammalt faller mycket regn under denna vecka.

2009-06-01 15:25:16