ÖVRIGA DOKUMENT

Naturskolans dag 28 september 2014
Naturskolans dag 28 september 2014. De första 10 får Naturskolans egen bok Att lära in ute året runt.Programpunkter 10.45 - 11.15 Naturskolestigen (lärande aktiviteter längs stigen)11.30 - 12.00 Väsen och folktro (promenad bland älvor och troll)12.30 - 13.00 Visning av Naturskolans djur (ormar, ödlor mm)13.00 - 14.00 Visning av lokaler och information om verksamheten Samtidigt 10.45 - 12.00 Fånga och studera småkryp 12.00 - 13.00 Grillning

Naturvägledning i skolan
Sedan 2011 har mycket hänt i skolans värld. Flera nya styrdokument har införts, en ny skollag och nya läroplaner. I skriften Naturvägledning i skolan beskrivs hur de nya dokumenten är relevanta för naturskolor och naturvägledare. Naturskoleföreningen presenterar hur man tänker och jobbar med utomhuspedagogik. Handledningen ska fungera som hjälp för alla naturvägledare som vill närma sig och stötta skolan med aktiviteter i utomhusbaserat lärande och självklart också som inspiration för alla som arbetar i skolan.

Matten lossnar i det fria.
Släpp böckerna, lämna klassrummet och ta med eleverna ut. Lärare som anammat utepedagogik ser att kunskaperna fastnar bättre i det fria. -Finns det ingen sekatör? En grupp elever i 8B på Vanstaskolan i Ösmo, söder om Stockholm, försöker bryta av en seg trädgren som ska bli ben i deras modellgubbe. Att hela gubben ska vara 3,60 meter lång har de redan måttat och multiplicerat fram utifrån lillfingret - en decimeterlång sticka. Men benen, som de dragit fram ur den vidsträckta skolgårdens träddunge, spretar än så länge långt utanför skalan 2:1.

Skogen som klassrum utvärdering 2009-2013
Många av oss har härliga och spännande barndomsminnen från naturen. På frågan om var återhämtning och rekreation sker är svaret bland många vuxna:I skogen. Förutsättningarna för barn som växer upp idag är ofta annorlunda än förr. Fler bor i städer och det finns ett rikt utbud av fritidsaktiviteter. Skogen som en plats för lek eller rekreation är inte längre lika självklar. Skolan har en viktig roll som förmedlare av kunskap om naturen, friluftsliv och allemansrätt, det framgår tydligt i styrdokumenten. Men hur gör man naturen till en plats för undervisning och upplevelser inom skolans ram? Hur förmedlas naturkänsla och artkunskap på ett roligt sätt? Naturskyddsföreningen och Naturskoleföreningen har i projektet Skogen som klassrum velat sprida sina kunskaper om naturen och erfarenheter av naturen som plats för skolans verksamhet. De skogar som ligger närmast skolor och bostadsområden har fått en viktig roll som pedagogisk miljö. Nästan 5000 pedagoger har inom vårt projekt fortbildats i hur skogen kan användas i skolundervisningen samtidigt som värdet av att bevara skog nära skolor har uppmärksammats.

Kompostering - Breddals förskola
Varje eftermiddag tömmer barnen komposthinken med våra matrester i komposten.

Olika utomhuspedagogiska kurser
Gunilla Djupfeldt
Kursen jag går nu är en svensk magister i Utomhuspedagogik 60hp på Halvfart och distans vid Linköpings universitet. Den ligger över Två år och om allt går som det ska är jag klar i juni 2011. Den går Att bygga ut till en internationell "Master of outdoor education" om man vill. Då ingår även studier utomlands. Delar av den här kursen har vi Tillsammans med Ett tjugotal studenter världen från hela, alla världsdelar representerade, som läser Master of outdoor education på Helfart.

Utomhuspedagogiskt credo
Jag tror på ett lärande liv där jag går ut för att lära in i sol, vatten och vind. Jag tror på en vandring ut i det oförutsägbara och verkliga. Jag tror på en vind; en oväntad bris av intensiv närvaro. Jag tror ock på reflektionens återsken; eftertankens reliefartade skuggbild. Jag tror på ett lärande liv, jag går ut för att lära in. Germund Sellgren