INTERNATIONELLT

Nynäshamns Naturskola i Japan 2017
Bakgrund 2010 blev Nynäshamns Naturskola, tillsammans med Halmstads Naturskola och Falu Naturskola, inbjudna till Japan av Rikkyo universitet i Tokyo. Resan arrangerades av Sustainable Sweden, en organisation som ville lyfta frågan om biologisk mångfald och barns och elevers kontakt med naturen inför det internationella mötet om biologisk mångfald i Nagoya samma år. Under resan fick vi kontakt med en Naturskola i Tobetsu på Hokkaido som kallas TEC, Tobetsu Ecological Community. Efter att TEC varit på studiebesök i Nynäshamn både 2015 och 2017 bjöds Nynäshamns Naturskola in för att föreläsa och hålla workshops på flera platser i Japan för att visa vad naturskola innebär, hur Nynäshamns Naturskola är organiserad, hur svensk utomhuspedagogik fungerar och vad fördelarna med det utomhusbaserade lärandet är. Resan innehöll också studiebesök på skolor och förskolor med särskilt fokus på utemiljöerna.

Nynäshamns Naturskola i Ryssland april 2017
I början av 90-talet fick Marilyn Barden kontakt med Nynäshamns Naturskola. Marilyn var då som nu en eldsjäl i arbetet med att upprätthålla fredliga förbindelser mellan Sverige och Ryssland. Hon var med och startade en miljöorganisation i St Petersburg som heter Neva River Clearwater. Organisationens mål var att göra floden Neva, som rinner från Ladoga och genom St Petersburg ut i Finska viken, fri från smutsiga utsläpp från bland annat avloppssystemen. Mats Wejdmark samarbetade med denna organisation tidigt i Naturskolans historia och var bland annat med och skickade över gammalt skolmaterial till den ryska naturskola som startades i miljöorganisationens namn.

Japanskt studiebesök maj 2017
Fredagen den 19 maj 2017 fick Nynäshamns Naturskola besök från Sapporo i Japan, en stad med nästan två miljoner invånare. Fem personer med intresse för Naturskolans pedagogik fick vara med när klass 3B från Viaskolan hade sin naturskoledag med fokus på forntida teknik. Besökarna som till vardags arbetar i en stor organisation med olika typer av naturvägledning, miljöarbete och aktiviteter för barn, ungdomar och familjer i olika delar av Sapporo blev mycket intresserade av Naturskolans program för de olika årskurserna och hur dessa aktiviteter kan kopplas till läroplanens mål.

Att lära in ute - översättningar av böckerna
Det finns intresse utomlands för den svenska utomhuspedagogiken, framförallt inom förskolorna. Flera översättningar är redan gjorda och flera är på gång. Att lära in matematik ute har översatts till lettiska och delar av den finns på finska, estniska och ryska. Även Att lära in engelska ute finns på lettiska. Leka och lära matematik ute finns översatt till engelska och den kan köpas på Outdoor Teachings hemsida. Den påbörjade översättning till japanska ligger tills vidare på is efter jordbävningen i Japan 2011

Utesvenska i Hamburg Tyskland
För några år sedan när konferensen Ute är inne var i Malmö 2011 fick jag kontakt med en svensk tjej Julia Sults som bor i Hamburg. Hon fick några böcker av mig och där startade kontakten. Vi har haft kontakt lite då och då men hösten 2012 blev det en djupare kontakt. Vi undersökte ifall det fanns en marknad att översätta boken till Tyska. Det var inte klockrent att det skulle fanns ett sådant intresse så förlaget gick aldrig vidare med Julia i diskussionerna med att översätta boken "Att lära in Svenska ute". Vi får se i framtiden om boken översätts och då kommer den att heta "Att lära in Tyska ute". Men det resulterade i alla fall till att några övningar från boken Att lära in Svenska ute är översatta och finns nu i ett häfte som Hamburgs universitet ger ut ett par gånger per år. Vi får se om dessa övningar kan skapa en efterfrågan.

EU-konferens i Tallinn och Tartu, Estland 20-24 sep 2010
Höstens "expertforum" i Estland hade ett spännande innehåll med besök på botansika trädgården, äventyrs-program ute på ön Aegna utanför Tallinn, havstema, flodbåtstur och experiment med snäckor.

EU-konferens på Nynäshamns Naturskola 15-18 mars 2010
Efter en gemensam lunch samlades de 29 COBWEB-deltagarna i den 100 år gamla festlokalen som nu är ett av Hotell Havsbads konferensrum. Under eftermiddagen fick vi höra Barn- och utbildningsnämndens och Socialnämndens ordförande Lise Lott Vahermägi inleda med att berätta om Nynäshamn som har varit så kallad ekokommun sedan 1995.

Oscarsbelönad regissör säger samma sak som Nynäshamns Naturskola
Den oscarsbelönade animeregissören Hayao Miyazaki säger i Chunichi Shimbun, en av Japans största tidningar, 7 maj 2010 samma sak som Nynäshamns Naturskola. Han säger att "Vi bör ta ansvar för naturen som ligger på 300 meters avstånd ifrån där vi bor" vilket framgår av rubriken på artikeln. I artikeln står det att naturskolelärarna sa samma sak när de besökte Hirabari i april 2010.

Naturskolan i Japan
Den 21 mars till 3 april 2010 var Nynäshamns Naturskola i Japan. I januari kom en officiell inbjudan från ESDRC (Education for Sustainable Development Research Center) på Rikkyo University i Tokyo. Nynäshamns Naturskola bjöds, tillsammans med naturskolorna i Falun och Halmstad, in till en två veckors lång utbildningsresa som representanter för den svenska Naturskoleföreningen.

Naturskolan på export till Japan
Skolan i Japan vill införa samma utomhuspedagogik som Naturskolan i Nynäshamn. På lördag åker skolans personal till Japan för att bland annat lära ut hur matematik utomhus går till. ”” Naturskolan har gjort sin verksamhet och utomhuspedagogik känd runt om i Sverige. Det är fantastiskt roligt att pedagogiken nu även uppmärksammas utanför landets gränser, säger Anna Ljungdell (S), kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn.